Kedilerde kulak uyuzu

Kedilerde kulak uyuzu

Kedilerin ve kedi sahiplerinin korkulu rüyası kulak uyuzu etkeni birkaç farklı tipte bulunur. bunlardan en yaygını otodectes cynotis’tir. kedi kulak uyuzu, kulak akarı, kulak mite’ı (mayt) ya da otodectik otitis olarak pek çok isimle anılabilir.

İçindekiler

    otodectes (kedi kulak uyuzu) dışında, baş uyuzu olarak adlandırılan notoedres baş, kulak bölgesinin patilerle kaşınması ile birlikte, patilere ve tüm vücuda yayılabilir. kıllar dökülür, kepeklenme, deride kalınlaşma, çatlaklar ve göz kapaklarına yerleşirse göz kapaklarını açamama gibi olaylar şekillenebilir. sarcoptes ise vücut uyuzu olarak adlandırılır. özellikle karın altı, ayak ucu ve baş kısımlarında etkisini gösterir. bu uyuz türlerinin tedavisi kolaydır.

    uyuzun tiplerinden kısaca bahsettikten sonra bugün bu yazıda göreceğimiz tipten yani kulak uyuzundan ayrıntılı bir şekilde bahsedelim. uyuz hastalığının bazı türleri zoonoz olup insanlara bulaşabilse de kulak uyuzu insanlara bulaşmaz. peki neden kulak uyuzu bu kadar önemli? çünkü kedilerde en çok karşılaşılan ve bizlere sıkıntı yaratan uyuz türü otodectes’tir. kulak uyuzu otodectes cynotis adı verilen bir etkendir, bu etken derinin alt kısımlarına yerleşerek kedide kaşıntılı ve akıntılı bir kulak hastalığı şekillendirir. eğer kediniz sürekli başını sallıyor, patisiyle kulağını kaşımaya çalışıyor veya kafasını sert zeminlere sürüyorsa, kulaktan kahve telvesi renginde parçacıklar çıkıyorsa ilk akla gelen kulak uyuzu olmalıdır. kulak uyuzunun çok belirgin ve ağır da bir kokusu vardır. oldukça eziyetli ve can yakıcı bu hastalık bir çok kedi ve köpekte sıklıkla görülmektedir. ayrıca dış kulağa yerleşen akarlar kedilerin kulaklarında ciddi tahrişlere neden oluyor, kulak hematomuna (kulak kepçesinde deri altına kan birikmesi) gibi sorunlara da zemin hazırlayabiliyor.

     

     

    Pet_Paw 950 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor