Kedilerde Kabızlık Belirtileri

Kedilerde Kabızlık Belirtileri

İnsan ve diğer canlılar arasında geniş bir bağ bulunur. İnsanlar da hayvanlarda yanlış beslenme sonucunda bazı hastalıklar yaşanabilir. Kedilerde kabızlık en basit örneklerden birisidir. Örneğin fazla sıvı veya bağırsak çalıştırıcı gıda tüketimi sonucunda ishal olunur. Aynı şekilde fazla katı veya metabolizmayı yavaşlatan gıdalar tüketilirse kabızlık oluşabilir.

İçindekiler

    Bununla birlikte kedi ve köpeklerde de kabız ve ishal sorunları görülür. Özellikle değişik şeyleri yemeği seven kedilerde kabızlık yaygın halde görülebilir. Evcil hayvan sahipleri bu konuda gereken tedavi yöntemlerini uygulayarak çözüme gitmesi gerekir. Acil bir hastalık olmasa da kedi konforunu rahatsız ve huzursuz edebilir.

    Kedilerde Kabızlık Görülür Mü?

    Hayvanlarda birçok insana özgü hastalıklar görülür. Özellikle dört ayaklı canlılar insanlara baya benzerler. Bunlardan kedi ve köpekte en çok benzeyenler arasında yer alır. Böyle durumlarda çözümler basittir. Fazla sulu veya ishal yapacak gıda tüketimi kedilerde ishal oluşumu yapar. Ayrıca katı ve mide suyunu emen besin tüketimi kedilerde kabızlık görülmesine neden olur.

    Bu nedenle kabız olmaması için kedi besinlerini dikkat etmek gerekir. Aksi halde sancılı ve kabız olan dışkı atımı mevcut olacaktır. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde kabızlık sendromu da aynı şekilde rahatsız edici olur. Ancak bu durum ölümcül değildir basit şekillerde üstesinden gelmek ve tedavi etmek mümkündür.

    Kediler ve köpeklerde görülen kabızlık korku yaşamanıza sebep olmamalı. Çünkü bu insanlarda olduğu gibi çok basit ve normal bir durum olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle evde bile tedavisi mümkündür. Gerekli tedaviler yapılamaz ise veterinere götürmek gerekir. Ancak genellikle kısa sürede iyileşir bu sebeple panik yapılacak bir husus asla değildir. Eğer bu kabızlık başka bir hastalıktan dolayı ölmüş ise ancak o zaman tehlikeli görülebilir. Aksi halde panik yapacak bir durum asla söz konusu değildir.

    Kedilerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

    İnsanlardaki gibi kedilerde de kabızlık belirtileri benzerlik gösterir. Tuvaletini az yapan kedi bu durumları yansıtır. Ancak genel olarak belirtiler yaygın halde bulunur. Kedilerde kabızlık belirtileri şunlardır;

    • Kedi tuvaletini yapamaz ve genellikle kedi kumu civarında gezinir. Buda aslında tuvaleti olduğunu fakat yapamadığını yansıtır. Kabız bir kedi üzerinde görülen belirtilerden biridir.
    • Genellikle kabız olan kedi dışkısı kuru ve sert şekilde olur. Bu nedenle zorlanma yaşar. Bu dışkı çeşidi de kabızlık belirtisidir.
    • Düzenli olarak tuvalet alışkanlığı olan ve kum kabına tuvaletini yapan kedinin. Kuru şekilde kum kabının haricinde tuvaletini yapması da kabızlık sorunu olarak görülebilmektedir.
    • Kuyruk sokumu ve dışkının çıktığı alanda ufak kanama görülürse buda kabızlık sorunu olabilir.
    • Dışkı yaparken zorlanma veya uzun sürme gibi belirtiler de kedilerde kabızlık sorunu belirtisidir.
    • Ayrıca dışkı yapamayan kedi de boşaltım olmadığı için yeni yemekte yiyemez. Bu nedenle iştahsızlık ve yemek isteksizliği görülebilir.

    Yukarıdaki bu maddeler kedilerde kabızlık belirtisi olarak görülen olaylardan bazılarıdır. Bununla birlikte insanlarda olan kabızlıkta benzer etkiler kedilerde görülür. Tedavi yöntemi de benzerdir. Acil bir durum değildir. Yine de tedavi etmek gerekir. Ancak beklenildiği taktirde de kendiliğinden geçebilir.   

    Kedim Kabız Oldu Ne Yapmalıyım?

    Kedi kabızlığı korkulacak bir durum değildir. Bu tarz durumlarda ciddi bir durum yok ise gerekli ilaçlar verilerek kedinin durumu düzelir. Yada su vererek bu durum çözülmesi mümkündür. Ayrıca müshil tarzı ilaçlarda etkilidir.

    Tabi ki bu ilaçların kedilere uygun olanları eczane veya veterinerlere sorarak almak daha mantıklı olacaktır. Evdeki insanlar için olan ilaçlar kedilere ağır gelebilir. Kabız olaylarında iğne gerekmez bu nedenle basit bir hastalıktır.

    Kedilerde eğer kabızlık görüldüğü taktirde su tüketimi artırılmalıdır. Ayrıca sıvı besinler veya sulu besin vermek daha mantıklı olacaktır. Katı ve yoğun besinler verilmemelidir. Doğru bilinen yanlışlardan biri de süt vermektir. Kedilere kabız halindeyken süt vermek doğru bir olay değildir. Çünkü süt ürünleri kabız halinde bulunan kediye gaz ve şişkinlik yaratır. Bu da ters etki sağlar.

    Bu sebeple su ve ilaç tedavisi daha doğru olacaktır. Ayrıca hiç besin vermeyip dışkı durumunu da kontrol etmek bazen gerekebilir. Bu durumlarda veterinerden telefon desteği ile olay halledilir. Yada internet üzerinden çeşitli hayvan siteleri ve platformlar üzerinden gereken bilgide öğrenilir. Teknoloji gelişimi ile bu bilgilere rahatça ulaşılır.

    Pet_Paw 485 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor