Kedilerde Göz Kuruluğu Neden Olur?

Kedilerde Göz Kuruluğu Neden Olur?

Kedilerde göz kuruluğu en sık rastlanan sağlık sorunlara arasındadır. Kolay teşhis edilebilen bir rahatsızlık olmadığı için kedilerde göz kuruluğu neden olur sorusuna yanıt aranmalıdır. Hastalığın nedenlerini bilmeyen kedi sahiplerinin, kedisinde göz kurulu olup olmadığını anlayabilmesi kolay değildir. Basit gibi görüne bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde görme bozuklukları ve göz kaybına neden olabilir.

İçindekiler

    Göz, kedilerin yaşam kalitesini en fazla etkileyen organlardan birisidir. Etrafını yeterince iyi göremeyen bir kedi birçok sorunla baş etmek zorunda kalır. Kedilerin hayatında yeni sorunlar olmaması için göz kuruluğuna karşı bilinçli hareket edilmelidir.

    Kedilerde Göz Kuruluğu Neden Olur?

    Kedilerde göz kuruluğu keratokonjuktivitis sicca olarak da adlandırılır. Gözün konjunktiva ve korne kısımlarında kuruluk oluşması göz kuruluğu olarak adlandırılır. Göz kuruluğu gözyaşı bezinin yeterli miktarda gözyaşı üretmemesinin dolayı olur. Gözyaşı bezlerindeki üretim sorunun ise birçok nedeni vardır.

    Kedilerde göz kuruluğuna toksik maddeler, radyoterapi, travmalar, enfeksiyonlar neden olur. Genellikle hastalığın nedeni travmalar ve enfeksiyonlar olsa da bazı kedi cinsleri genetik olarak göz kuruluğuna yatkındır. Göz kuruluğuna yatkın kedi ırkları şu şekildedir;

    Şeklinde sıralanabilir. Bu ırkların genetik yapıları gözyaşı bezlerinin az üretim yapmasına yatkındır. Özellikle bu cins kediye sahip olan kişiler göz kuruluğuna karşı daha dikkatli olmalıdır.

    Kedilerde Göz Kuruluğu Nasıl Anlaşılır?

    Göz kuruluğu semptomları dikkate alınarak anlaşılır. Sıradan sanılan ve pek dikkat çekmeyen durumlar aslında ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu nedenle her bir belirti tek tek kedinin gözüyle kıyaslanmalıdır. Kedilerde göz kuruluğu belirtileri şunlardır:

    • Sık sık gözleri kırpma
    • Göz beyazında kanama
    • Sabah uyandığında göz kapaklarına mukus yapışması
    • Göz kapaklarının şişmesi
    • Görme bozukluğu
    • Göz zarının şişmesi

    Yukarıdaki belirtiler fark edildiğinde hemen veterinere gidilmelidir. Çünkü göz kuruluğu kendi kendine iyileşen veya evde tedavisi yapılabilecek bir hastalık değildir. Kedinin görme problemleri yaşamaması ve hatta görme fonksiyonunu tamamen kaybetmemesi için acele edilmelidir. Direkt olarak korneaya etki eden göz kuruluğu hastalığı kediler için sanıldığından çok daha tehlikelidir.

    Pet_Paw 1058 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor