Kedilerde Fip Hastalığı Nedir?

Kedilerde Fip Hastalığı Nedir?

Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği ve endişelendiği konuların başında kedilerde Fip hastalığı gelmektedir. Fip hastalığı bir çeşit koronavirüs ile birleşerek kedilerde farklı mutasyonlara uğrayan bir hastalık çeşididir. Covid-19 hastalığının tüm dünyada oldukça yaygınlaşması ve pek çok kişide enfekte olmasının ardından hayvanlara da farklı şekillerde nüfus etmiştir. Fip hastalığı riski Covıd-19 sebebiyle oldukça artmaktadır ve sevimli dostlarımız için hayati tehlike yaratmaktadır. Peki, kedilerde Fip hastalığı nedir?

İçindekiler

    Kedilerde Fip Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

    Fip( Kedi Enfeksiyoz Perinoiti) adı verilen hastalık kedilerde oldukça sık görülen bir viral hastalık çeşididir. En temek başlıca sebebi ise koronavirüs olarak gösterilse de bizlerin yaşadığı covid-19’dan farklıdır. Genellikle ishal ile belirtilerini gösterebilir ve onun dışında çok belirgin belirtileri bulunmamaktadır.Koronavirüs hastalığına yakalanan kedilerde tıpkı insanlar gibi hapşırma, göz sulanması, burun akıntısı gibi belirtiler gözlemlenir. Genellikle bu belirtiler herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geçmektedir. Ancak eğer ki Fip hastalığına evrilen bir durum söz konusu ise belirtileri aylar belki seneler dahi sürebilir. Kedilerde Fip hastalığının belirtilerini maddeler halinde açıklayacağız

    • Kedilerde hastalığın ilk dönemlerinde başlayan kilo kaybı
    • Normal üzerinde yüksek ateş
    • Kedimizde yalnız kalma isteği,depresyon
    • Hareketsizlik
    • İshal

    Kedilerde Fip Hastalığı Nedir?

    Kedilerde Fip hastalığı iki türe ayrılmaktadır. Islak Fip ve kuru Fip olmak üzere iki çeşittir ve ilerlediği taktirde oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Kuru Fip hastalığı kan damarlarının çevresine yerleşerek pek çok enfeksiyona sebep olabilir. Bu bölgesel enfeksiyonlar ise beyin, böbrek, karaciğer gibi kritik organlara ulaşarak zarar verebilir. Eğer kediniz kuru Fip hastalığına yakalandı ise kısmi nöbetler geçirdiğini, sık idrara çıktığını ve ara ara kustuğunu görebilirsiniz.

    Islak Fip hastalığı ise karın bölgesinin iç kısmında bir nevi sıvı birikmesine sebep olur. Bu durumda kedimiz zor nefes alacaktır. Fakat eğer ki kedinizin vücudunda farklı bir virüs var ise bu Fip ile etkileşime geçerek bağışıklık sistemini mahvedebilir. Koronavirüs olan kedilerin 10’da 1’inde bu virüs daha kolay çoğalarak mutasyona uğramaktadır.  Fip hastalığı bulaşıcı değildir ancak kedinin bağışıklık sistemini etkileyen çok ciddi tehditler içerir. Eğer ki kediniz Fip hastalığına yakalandı ise bu hastalığın ilerleyeceğini bilmeniz gerekir.

    Kedilerde Fip Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

    Kedimiz Fip hastalığına yakalandıysa onun tedavisi için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Ancak uzun dönem içerisinde verilen bu ilaçlar hakkında hala pek çok tartışma sürmektedir. Kesin olarak ne yazık ki tedavisi bulunmamaktadır. Kedinizde Fip hastalığına dair belirtiler fark ettiyseniz geç kalmadan mutlaka uzman veteriner hekimden destek almanız gerekmektedir.

    Pet_Paw 3211 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor