Kedilerin durmadan koşturduğunu, oyunlar oynadığını düşünüyor olabilirsiniz. Kediler yorulur mu adlı içeriğimizi okuduğunuzda kedilerin aslında koşturmak için ne kadar sık dinlenmeleri gerektiğini, onların da nefes nefese kalabileceğini göreceksiniz. Kediler ve yorulma durumları hakkında merak edilen, araştırılan her konuya değinmeye çalışacağız.
Kediler Yorulur Mu?
Kedilerin yorulması hakkında konuşurken öncelikle kediler yorulur mu sorusuna yanıt vermek gerekir. Kediler çoğu memeli hayvan gibi yorulurlar. Daha bilimsel bir açıklama yapmak gerekirse kediler her canlı gibi yorulurlar. Kedilerin de kaslarının dinlenmeye, vücutlarının durulmaya, zihinlerinin uyumaya ihtiyacı vardır. Biz insanlarla ortak ihtiyaçları olması kedilerle birlikte yaşamamızı bazen kolay bazen de zor hale getirmektedir.
Uzun süreler dinlenmeyen, sağlıklı nefes alıp vermeyen kedilerin süreç düzenli hala gelmesi durumunda hastalanmaya kadar varacak sorunlarla boğuştuğunu biliyoruz. Kedinizin yorulan bir canlı olduğunu unutmamalı, kedinizle ilgilenirken ne zaman yorulacağını, yorulduğunda ne yapacaklarını bilmeli ve bunlara göre davranmalısınız. Kedileri gereğinden fazla yormak kas sakatlıklarına neden olabilir.
Kediler Neden Yorulur?
Kedilerin yorulabileceğini öğrendikten sonra her kedi severin merak edeceği konuların başında kedilerin neden yorulduğu gelmektedir. Biyoloji biliminden faydalanarak bir yanıt vermek gerekirse kediler vücut ihtiyaçlarını kazanmak, bazı gereksinimleri tazelemek için yorulurlar. Yorulmanın nedeni dinlenme sürecine olan ihtiyaçtır. Peki, kediler neden yorulur?
- Uzun süre hareket halinde olmak,
- Uykusuzluk,
- Psikolojik baskılar,
- Hastalıklar,
- Bağışıklık sisteminin zayıflığı kedilerin yorulmasına neden olur.
Kediler Yorulunca Ne Yaparlar?
Kedilerin yorulduğunu anlamak sanıldığından çok daha kolaydır ancak belirtileri doğru anlamadığınızda veya yorumlamadığınızda kedilerin sağlıklarını riske atmış olabilirsiniz. Kedinizin yorulduğunu kolayca anlamak için kediler yorulunca ne yaparlar bilmelisiniz. Kediler yorulduklarında;
- Ağızlarından hızlı hızlı nefes alırlar,
- Kalpleri çok hızlı atar,
- Nefes nefese kalırlar,
- Bayılabilirler.
Sonu bayılmaya kadar gidecek bu yorulma sonrası belirtilerin neredeyse tamamı insanlarla benzerlik göstermektedir. Ciğer solunumu yapan canlıların çok çok büyük bir kısmı yorulma belirtisi olarak aynı şeyleri içermektedir. Kedileri anlamanızı kolaylaştıracak bu benzerliğe saygı göstermeli ve kediler yorulduğunda dinlenmelerini sağlamalısınız.
Kedilerin Yorulması Nasıl Engellenir?
Kedinizin sık sık yorulmasını, normalin dışına çıkacak vücut tepkilerini engellemek istiyorsanız kedinizle ilgilenirken bazı konulara dikkat etmelisiniz. Kedilerin neden yorulduğunu, yorulunca ne yaptıklarını öğrendiniz artık yorulmamaları için yorulma nedeni olacak eylemlerden uzak durmasını sağlayabilirsiniz.
Her kedi severin en çok sevdiği etkinlikler arasında kedilerle oyun oynamak vardır. Kedinizin gereğinden fazla yorulmasını engellemek için en sevdiği oyunu bile oynuyorsanız nerede duracağınızı bilmelisiniz. Kediler yorulduklarını anlar ve dinlenme aşamasına geçerler ama oyuna fazla kapılmaları durumunda tehlikeli olabilecek kadar yorulabilirler.
Çabuk Yorulma Kedilerde Ne Anlama Gelir?
Kedinizin normalde yorulduğundan çok daha hızlı yorulmaya başladığını düşünüyorsanız işi biraz ciddiye almak gerekecektir. Kedilerin erken yorulması biz insanlarda olduğu gibi büyük sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Kediniz ciğer, kalp, damar gibi ciddi hastalıklar nedeniyle çok daha erken yorulmaya başlamış olabilirler.
Tabi bu hastalıkların yanında kedilerin normalden daha erken yorulmaya başlama nedenleri arasında yaşlılık da vardır. Yaşlanan kedinizin genç haline göre çok daha çabuk yorulmasına şaşırtmamalısınız. Kedilerin ömrü düşünüldüğünde erken yorulma evresine geçmeden önce uzun bir zamanınız olacaktır bu zamanı kıymetli değerlendirmelisiniz.