Kediler Neden Kaşınır?

Kediler Neden Kaşınır?

.

Kediniz sık sık kendini kaşıyorsa kediler neden kaşınır merak etmeye başlayabilirsiniz. Gün içerisinde patisiyle kendini silen sevimli kedinin normalden fazla bir şekilde kaşınmaya başlaması dikkatinizi hemen çekmiştir. Kaşınmanın ne kadar karmaşık bir his olduğunu biz insanlar da bildiğimiz için; kedinin neden kaşındığını öğrenip geçirmek isteyebilirsiniz.

İçindekiler

     

    Kediler Neden Kaşınır?

    Kedilerin kaşınmasına neden olan birçok neden vardır. Kediler neden kaşınır sorusuna tek bir yanıt vermek maalesef mümkün değildir. Bu nedenle tüm ihtimaller tek tek değerlendirilerek kedinin neden kaşındığı bulunmalıdır. Böylece sevimli kedi kaşıntı derdinden kurtulabilir.

    Kediler kaşındığında akla ilk gelen neden pire, bit gibi parazitlerdir. Bu tarz parazitler kedilerin yoğun bir şekilde kendini kaşınmasına neden olur. Pire ısırıkları yalnızca kaşıntıya sebep olmakla kalmayıp başka cilt hastalıklarına da sebep olabilir. Uyuz da kedilerde kaşıntıya neden olan bir diğer parazit çeşididir. Uyuz olan kedilerin özellikle alnı ve kulak kenarları çok kaşınır.

    Kedilerde kaşıntı yapan bir diğer nedense alerjilerdir. Kedinin herhangi bir şeye alerjisi varsa agresif bir şekilde kendini kaşımaya başlar. Bazı kedi cinsleri alerjiye daha yatkın olduğundan çok sık bir şekilde alerjiye bağlı kaşıntı geçirebilirler. Kedilerin gıdalara, toza, çime alerjisi olabilir.

    Kediler ilaçların yan etkisi olarak da kaşınabilir. Eğer kediniz çok fazla ilaç aldığı bir tedavi sürecinden geçiyorsa ilacın yan etkisi niteliğinde vücudunda kaşıntı oluşabilir. Kaşıntı sonucunda derisinde kızarıklık ve bölgesel tüy dökülmesi oluşabilir. Daha da ileriye giderse deri iyice tahriş olup yaralar görülebilir.

     

    Yavru Kedilerin Kaşınması Normal Mi?

    Yavru kedilerin arada bir kaşınması normal bir durumken sık sık kaşınması normal bir durum değildir. Yavrunun neden kaşındığını anlamak ve kaşıntıdan kurtulması için ona yardımcı olmak gerekir. Yoksa zaten çok hassas olan cildi tahriş olabilir.

    Yavrular kediler, yetişkin kedilere göre enfeksiyon kapmaya daha açık oldukları için genellikle parazitlere bağlı kaşınırlar. Pire, uyuz, bit, kene vb. parazitler yavrunun yoğun bir şekilde kaşınmasına sebep olurlar. Yavru kedilerde kaşınmaya sebep olan önemli nedenlerden bir diğer ise strestir. Annesinden ayrılmak, yeterince beslenememek, yaralanmak, korkmak, kaza geçirmek, taşınmak gibi durumlar yavruların strese girmesine neden olur. Strese bağlı olarak kaşıntı başlayabilir.

     

    Kedilerin Kaşıntısı Nasıl Geçer?

    Kedilerin kaşıntısını geçirebilmek için öncelikle neden kaşındığı bulunmalıdır. Pireden dolayı kaşınıyorsa pire tasması, parazit spreyleri kullanılmalıdır. Kedilerin kaşıntısı geçmesi için temizlik çok önemlidir. Kedinin yaşadığı alan ve kedi temiz tutulmalıdır.

    Kaşıntı bir türlü durmuyorsa vakit kaybedilmeden veterinere gidilmelidir. Kaşıntı nedeniyle kedi kendinde ciddi yaralar oluşturabilir. Kaşıntının sebebi ise içten içe vücuda zarar vermeye devam ediyor olabilir. Veteriner hekim kedinin neden kaşındığını belirleyip uygun tedavi planını oluşturacaktır. Tedavi süreci yarım bırakılmadığında kedi kaşıntıdan tamamen kurtulabilir.

    Pet_Paw 10181 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor