Sevimli patililerin sık sık hapşırması kediler neden hapşırır sorusunu akıllara getirir. Birçok kedi ebeveyni hapşırdığı için kedinin hasta olduğu endişesine kapılır. Bu endişeler yersiz değildir. Kedilerin hapşırmasının altında yatan bazı sağlık sorunları vardır. Hapşırık ise bu hastalıkların belirtisidir. Kedi sık sık hapşırdığında bir şeyleri ters gittiği anlaşılıp gereken adımlar atılmalıdır. Bazen ise hepimizin başına gelecek basit nedenlerden dolayı hapşırırlar. Böyle durumlarla karşılaşıldığında endişelenmeye hiç gerek yoktur.
Kediler Neden Hapşırır?
Kediler neden hapşırır sorusuna verilebilecek birçok farklı cevap vardır. Görünürde hiçbir şey yokken kediniz bir anda hapşırdıysa ve bu hapşırık tekrara etmediyse burnuna toz kaçmış olabilir. Bahar aylarındaysanız polenden etkilenmiş olabilir. Bulunduğu odada ağır parfüm veya oda kokusu sıkıldıysa bundan rahatsız olmuş olabilir. Görüldüğü gibi kediler gündelik birçok sebepten dolayı hapşırıyor olabilir. Tüm bu durumlar gün içerisinde yaşanılan olaylara verilen reaksiyonlardır. Yani kedi polenli alandan uzaklaştığında, tozlar temizlendiğinde, oda havalandırıldığında hapşırması geçer.
Kedilerin hapşırmasına neden olan ciddi durumlarda vardır. Kedi temiz ve kokusuz bir ortamda olmasına rağmen sürekli hapşırır. Bu hapşırmalarına bazı sağlık sorunlarının habercisi olduğu söylenebilir. Herpes ve kalivirüs gibi virüsler kedilerin hapşırmasına neden olur. Herpes virüsü yaygın görülen bir virüs çeşididir ve kedilerde hayati risk oluşturma potansiyeli vardır. Kalisivirüs ise genellikle kedinin solunum yollarına zarar verir. Tedavi edilmediği takdirde zatürreye yol açabilir. Yine FIP, FIV gibi enfeksiyonlar da kedilerin hapşırmasına sebep olur.
Kedi Hapşırması Nasıl Geçer?
Kedi hapşırmasının geçmesi için öncelikle hapşırmaya neden olan durum ortadan kaldırılmalıdır. Kediler genellikle toz ve haşerelerden dolayı hapşırırlar. Bu nedenle kedinin yaşadığı ortamı temizlemek, yatağını havalandırmak, kumunu değiştirmek rahatlaması açısından iyi olur. Kedilerde hapşırmaya en fazla yol açan ikinci neden ise kokulardır.
Kedinin yanında sigara içiliyorsa, yoğum oda parfümü sıkılıyorsa, odada tütsü vs. yakılıyorsa bunlardan dolayı hapşırması çok muhtemeldir. Kediyi bu kokulardan uzaklaştırıp temiz havaya çıkarmak hapşırma sorununu ortadan kaldıracaktır.
Kedinin hapşırması için hiçbir neden bulunamıyorsa veterinere gidilmelidir. Çünkü kedi enfeksiyon ve hastalıklardan dolayı hapşırıyor olabilir. Göreceği tedaviler sonucunda hapşırması geçer. Üst solunum yolu enfeksiyonu olmuşsa uygulanacak antibiyotik tedavisiyle hızla toparlanır.
Kedi Hapşırması İnsana Geçer Mi?
Kedilerden insanlara bazı hastalıkların geçmesi muhtemeldir. Bu nedenle hapşıran bir kedi gören kişiler bulaşıcı olabileceği korkusuyla yaklaşmak istemez. Oysa kedi hapşırması insanlara geçebilecek bulaşıcı bir sağlık sorunu değildir. Hapşırmanın temelinde bazı enfeksiyonlar olması sizi ürkütmesin. Herpes, kalivirüs gibi enfeksiyonlar kedilerde insanlara bulaşamazlar.
Bu nedenle hapşıran bir kedi görürseniz gönül rahatlığıyla yardım edebilirsiniz. Minik dostlarımızı yardımcı olduğumuzda daha az acı çeker ve hızlıca toparlanırlar. İhtiyaç duydukları ilgi ve şefkati hiçbir zaman onlardan esirgememeliyiz.