Tüyleriyle düzenli olarak ilgilenen sevimli kediler bazen tüylerini döker. Kediler ne zaman tüy döker bilinmezse bu döküntü kedi sahipleri için endişe verici olabilir. Oysaki kedilerin mevsimsel olarak tüy dökme zamanı vardır. İşte bu zaman iyi bilinmelidir ve eğer kedi bu zamanın dışında yoğun bir şekilde tüy döküyorsa o zaman endişelenilmelidir. Çünkü tüy dökülmesi mevsimsel değilse herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Kediler Ne Zaman Tüy Döker?
Kedilerin tüy dökmesi anormal bir durum değildir. Sağlıklı tüylere sahip olabilmek için belirli aralıklarda tüy dökmeleri gerekir. Kediler her mevsim geçişinde tüy döker. Kıştan yaza geçerken ilkbaharda, yazdan kışa geçerken ise sonbaharda tüy dökerler. Böylece kediler yılda toplam iki kez tüy döküp yenilemiş olur. Bu tüy dökme dönemleri 2-3 hafta sürebilir. 2-3 haftanın her günü aşırı tüy dökümü olmaz. İlk başlarda yoğun bir şekilde tüy dökülür ve sonra zamanla azalarak tüy dökmeyi bırakırlar.
Kedilerin tüy döktüğü bir diğer dönemse kızgınlık dönemidir. Kediler genellikle mevsim geçişlerinde kızgınlığa girerler. Yani mevsimsel tüy dökülmesi ile kızgınlıktan dolayı olan tüy dökülmesi çakışabilir. Ancak kedi farklı bir zamanda kızgınlığa girerse birkaç hafta süren tüy döküntüsü yaşayabilir. Bu döküntünün sıklığı kedinin yaşı arttıkça değişir.
Yavru Kediler Ne Zaman Tüy Döker?
Kediler altı aylık olana kadar sık sık tüy değiştirebilir. Bunun nedeni sevimli miniklerin büyüyor olmasıdır. Tüylerini dökerler, yerişine daha parlak ve sağlam köklü tüyler çıkar. Kedilerin yetişkinliğe doğru ilerleyen ve en çok geliştikleri bu dönemde sürekli olarak tüy döküyor olmaları yadırganmamalıdır.
En Az Tüy Döken Kedi Cinsleri
Kedi sahiplenmeyi düşünen bazı kişiler için kedinin az tüy dökmesi önemli bir tercih sebebidir. Kedi tüyünden rahatsız olan bu kişiler aynı zamanda da bir kedi beslemekten mahrum kalmak isterler. Bu nedenle az tüy döken kedi cinslerine oldukça rağbet vardır. En az tüy döken kedi cinsleri şunlardır:
- Devon Rex
- Bengal
- Korat
- Brazillian Shorthair
- Exotic Shorthair
- Abyssinian
- Burmilla
- Russian Blue
Kedilerin Tüy Dökmesi Nasıl Engellenebilir?
Eğer kedi mevsimsel geçiş olmamasına rağmen tüy döküyorsa mutlaka bunun altında yatan bir neden vardır. Kedinin neden tüy döktüğü bulunup gereken yardım sevimli tüylüye yapılmalıdır. Kedide bölgesel olarak tüy dökülmesi vara ilk akla gelmesi gereken olasılık cilt hastalıkları olmalıdır. Tüm vücutta yoğun bir şekilde tüy dökülmesi varsa stres, hormon değişimi, enfeksiyon, yanlış beslenme, nörolojik hastalıklar buna neden oluyor olabilir.
Kedilerin tüy dökmesini engellemek için öncelikle beslenme düzenini ele almak gerekebilir. Beslenme düzenindeki bozukluk vücudun tüm dengesini bozacağından tüy dökülmesine sebep olan birçok unsuru açığa çıkarır. Birbirinden farklı kedi maması vardır ve her birinin de içeriği farklıdır. Kullanılan kedi mamasının içeriğinin kedinin beslenme ihtiyaçlarını yeterince karşılayıp karşılamadığı araştırılmalıdır. Eğer mama gerekli olan vitamin ve mineralleri kediye sağlamıyorsa ya farklı bir mamaya geçilmelidir ya da ek takviyelerle açık kapatılmalıdır.
Kedilerde aniden tüy döküntüsü oluşturan yaygın durumlardan bir diğeriyse strestir. Kedinin günlük rutininde önemli bir değişim olan durumlarda kediler strese girer. Strese sonucunda da yoğun bir şekilde tüy dökebilirler. Kedilerin tüy dökülmesini engelleyebilmek için stresten uzak tutulmaları gerekir.
Kedi tüy döküyorsa evin her köşesinde, her eşyada tüy olur. Bunun olması istenmiyorsa kediyi düzenli olarak taramak çok faydalı olur. Ölü tüyler tarağa toplanır ve etrafa dökülmeleri engellenmiş olur. Kedinin tüy dökme zamanında günlük veya gün aşırı taranması tüyleri dökmelerinin önüne geçer.