Kedilerin ishal olmasında birçok önemli etken olabilir. Peki kedi ishal olduğunda ne yapmak gerekir ve kedilerin ishal olmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Dilerseniz birlikte kedi ishaline ne iyi gelir, inceleyelim.
Kedi İshal Olduğunda Ne Yapılmalı?
Patili dostunuz ishal olduğunda yapmanız gerekenler şu şekildedir:
- Kediniz su kaybettiği için sürekli olarak suya ihtiyaç duyacaktır, yattığı yere yakın bir yere su kabı koymalısınız,
- 12-20 saat arasında kesinlikle kedinizi beslememelisiniz,
- Kedinizin ishali bir günü geçtiyse veterinere götürmelisiniz özellikle 10 yaşından büyük ve 1 yaşından küçük ise,
- İshal 1 günden az sürdüyse endişelenmeyin ve ona taze mamalar yedirin, aksi takdirde veterinerin verdiği listeye göre besleyin.
Ayrıca Bakınız : Kedi İshali Nasıl Geçer?
Neden Kedi ishal Olur?
Kediler, birçok insanın en yakın dostlarıdır. Evcil hayvan olarak en çok tercih edilen hayvan türüdür. Ancak yanlış beslenme sonucu her varlık gibi kedi ishal olabilir.
Kedilerin ishal olmasını tetikleyen birden fazla faktör bulunmaktadır. Sokak kedilerin beslenme düzeni sabit olmadığından daha çok ishal olabilirler. Ancak evde ve bahçede beslenen kediler daha az sıklıkla ishal olurlar.
Kediler insanların yediği gıdaları yiyebilirler. Ancak verdiğiniz mamanın tarihinin geçmiş olması, evdeki bozuk bir yiyeceğin verilmesi gibi durumlar kedinizde kısa süreli ishallere neden olabilir. Ancak iç parazitler, kolitler ve mide içi tümörler gibi ciddi durumlarda uzun süreli ishaller söz konusu olabilir. İshal durumu uzun süreli ise veterinere götürmenizde fayda var.
Kedimi Nasıl Beslemeliyim?
Kedilerin gelişim süreçleri hakkında en çok dikkat edilmesi gereken süreç tabii ki beslenmedir. Kedimizin fizyolojik gelişimi ve ömrünün uzun olması açısından doğru beslenmesi oldukça önemlidir. Yavru kedimizin mineral ve vitamin içeren yavru kedi mamaları tercih edilmelidir.
Kediler kesinlikle 1 ay boyunca anne sütüyle beslenmelidir. Eğer anneleri besleyemiyorsa siz şırınga yardımı ile onlara günde 5 kez az miktarda süt içirebilirsiniz. Ancak süt çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. 6 Haftalık olduktan sonra yavaş yavaş diğer gıdalara geçilebilir. Veterinerinizin tavsiyelerine göre yaş mama ve kuru mama tercihi yapabilirsiniz.