Kedi Dışkısında Kan Olmasının Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Kedi Dışkısında Kan Olmasının Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Bir canlının sorumluluğunu almanın ne kadar zor olduğunun farkındasınızdır. Özellikle kedi sahipleri bu konuda oldukça dertli olabiliyorlar. Kedi dışkısında kan olmasının nedenleri, tedavi yöntemleri ve ne anlama geldiği kedilerin sağlıkları hakkındaki en çok merak edilen konular arasındadır.

İçindekiler

    Kedimin dışkısında kan var diyen kedi sahiplerinin öğrenmeleri gereken, destek almaları gereken tüm konuları en ince ayrıntısına kadar incelemeye çalıştık. Sadece kedi sahiplerinin değil, kedi sahiplenmek isteyenlerin de işine yarayacak anlaşılabilir birşekilde konuya parmak bastık.

    Kedi Dışkısı Nasıl Kontrol Edilir?

    Kedi Dışkısında Kan Olmasının Nedenleri

    Kedinizin dışkısındaki problemleri erkenden gözlemlemek ve neden olan hastalıkların teşhis süresini hızlandırmak tamamen siz kedi severlerin elindedir. Evet, evlerimizde yaşayan canlıların hayatlarını veteriner hekimlere emanet ediyoruz ama kedilerimiz için sırtladığımız sorumlulukların farkında olup, çok geç olmadan bazı hastalıkları tespit etmek ancak evde, sizler sayesinde mümkün olmaktadır. 

    Veteriner hekimler ne kadar emek verirlerse versinler küçük dostlarımızın sağlıklarının temelinde kedi sahiplerinin kendileri gelmektedir. İnsanlarda da olduğu gibi birçok hastalık dışkı kontrolü ile ortaya çıkabilir. Kedinizin normalde nasıl dışkıladığını gözlemlediğiniz sürece dışkıda yaşanacak farklılıkları kolaylıkla tespit edebilir ve süreklilik göstermesi halinde profesyonel destek almaya başlayabilirsiniz.

    Kedinizin dışkısını yavruluktan itibaren düzenli olarak takip etmeli ve yaşanacak her düzensizliği aklınızda tutmalısınız. Özellikle kan görmek gibi durumlarda süreci gerçekten çok iyi takip etmeli ve gerek duyduğunu andan itibaren en kısa zamanda bir veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz. Çok basit görünen sorunlar büyük hastalıklara neden olabilmektedir. Gözlemlenmesi kolay kedi kumu kullanımı resimde gördüğünüz gibi fark yaratacak ve işinizi kolaylaştıracaktır.

    Kedi Dışkısındaki Kan Nasıl Anlaşılır?

    Kedi Dışkısında Kan Olmasının Nedenleri

    Kedinizin dışkısını düzenli olarak kontrol etmeye başladığınızda ister istemez kafa karışıklığı yaşamaya da başlayacaksınız. Öncelikli olarak dışkıda gördüğünüz her kırmızılığın kan olmadığını söylemekle başlayalım. İçinizin rahat olması için şunu da belirtmek gerekir ki, çok sık olarak gözlemlenen dışkıda kan olması durumu her kedinin başına gelecek demek değildir. Sizin kedinizin başına geldiyse kısa zamanda dışkıda kan olduğunu anlamanız iyi olacaktır.

    Kedi dışkısında kan olmasının nasıl anlaşılacağını merak ediyorsanız, sadece resimde gördüğünüz gibi kediniz işini bitirdiğinde dışkıya bakmanız faydalı olacaktır ama yeterli olmayacaktır. Kedimin poposundan kan damlıyor gibi şikayetlerin büyük bir çoğunluğu da aslında kedi dışkısında kan olmasıyla doğrudan alakalıdır. Kedinizin dışkısını yukarıda anlattığımız gibi düzenli olarak takip etmeli, takip etmenizi kolaylaştıracak kedi tuvaleti ekipmanları kullanmalı ve kan gördüğünüzde uzmanlara başvurmalısınız.

    Kedi Dışkısında Kan Olmasının Nedenleri Nelerdir?

    Kedi dışkısında kan neden olur, kedi dışkısında kan olmasının nedenleri nelerdir sorusu kediler hayatımıza girdiğinden beri sorulmaya devam edilmektedir. Kendi besinlerini kendileri bulmayı bıraktıklarından yani avlanmayı terk ettiklerinden beri kedileri ellerimizle beslemeye başladık. İster evinizde mamalarla olsun, ister sokaklardaki atıklarla… Kediler artık kendi seçimlerinin ve doğal ihtiyaçlarının dışında besleniyorlar.

    Tam da bu nedenle kedilerin bağırsaklarında yaşanan problemler yüzünden kedilerin dışkısında kan olmasının sıklıkla gözlemlendiğini söyleyebiliriz. Fakat kedilerin dışkılarında kan olması sadece ve sadece beslenme alışkanlıkları ve sindirim ile açıklanamaz. Dışkıda kan gözlemlenmesi çok farklı hastalıklardan ve hasarlardan kaynaklanıyor olabilir. Erken teşhisin önemli olduğu bu nedenleri inceleyelim. Kedi dışkısında kan olmasının nedenleri;

    • Parazit
    • Beslenme
    • Kan Pıhtılaşma Sorunları
    • Yaralanma
    • Bağırsak Hastalıkları

    Listemizde de görebileceğiniz gibi kedilerin dışkılarında kan gözlemlenmesi birçok farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenleri teker teker incelemek ve nasıl önlenebilecekleri açıklamak için sabırsızlanıyoruz. Minik dostunuz için hayati önemi sahip listemizi dikkatli ve detaylı şekilde açalım. Gözlemlerinizin listedeki tüm hastalıkları birden desteklediğini düşünüp korkmamalı, sakince doğru işareti beklemelisiniz. Kedi dışkısında kan olması birbirinden farklı nedenlerle meydana gelmiş olabilir.

    Parazitler

    Parazitler, özellikle iç parazitler kedilerin dışkısında kan olmasıyla sonuçlanabilir, ilk izlenim olarak bu sonucu verebilirler. Olgun kedilerin aksine yavru kedilerin dışkısında kan olmasının nedenlerin başında parazitler gelir. Çiğ yenen ürünler, meraktan yenen zararlı besinleri yanlış mama seçimi gibi nedenlerle kedilerin bağırsaklarında kurt ve benzeri parazitler oluşabilir. Bu parazitler bağırsaklara zarar vererek dışkıda kana neden olabilir.

    İç parazit aşısı yaptırmak ve beslenme yöntemini kedinin yaşına, cinsine hatta kısırlaşma durumuna göre değerlendirmek problemi çözmenizde büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Parazitleri oluştuktan sonra engellemek sizin elinizde olmasa bile oluşmadan engellemek hiç zor değildir. Beslenme alışkanlığı ve kedi aşı takvimi sayesinde parazit oluşumu kolaylıkla engellenebilir.

    Beslenme

    Yavru kedilerin dışkılarında kan olması normalde kediler tarafından tercih edilmeyecek şeylerin yenmesiyle mümkün olabilir. Fare zehri farelerin ve diğer kemirgenlerin kanama sonucu ölmeleri amacıyla üretildiği için diğer canlılar tarafından yendiğinde de kanamaya sebep olmaktadır. Kedilerin ulaşabileceği yerlerde fare zehri kullandıysanız dışkıda kan olması durumunda bu şıkkı değerlendirmek en doğrusu olacaktır.

    Fare zehri nedenli olduğu gibi benzer ilaçlarla, zehirlerle hatta böceklerle de kedilerin vücutlarında kanama meydana gelebilir ve bu kanama rektal yol ile vücuttan atıldığında kedinizin dışkısında kan görmenizle sonuçlanabilir. Veteriner hekime gittiğinizde kedinizin yakın zamanda yemiş olabileceği benzer ürünlerden bahsetmeniz çok faydalı olacaktır.

    Kan Pıhtılaşma Sorunları

    Böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, bağırsak parazitleri ve genetik hastalıklar nedeniyle kedinizin kanın pıhtılaşmasında sorunlar meydana gelebilir. Kedinizin kanı olması gerektiği gibi pıhtılaşmadığında kedi dışkısında kan görme, kedilerde kan kusması, kedilerde kanlı ishal gibi rahatsızlıklar sıklıkla gözlemlenmektedir.

    Yaralanma

    Kedilerin iç kanamalarında, bağırsaklarında veya iç organlarındaki kanamalarda dışkıda kan görülmesi mümkün olmaktadır. Kedilerde iç kanama nasıl anlaşılır yazımızda bu konuyu yakından incelemiştik. Böyle durumlarda kedi sahiplerinin elinden gelecek tek hamle dışkıdaki kanı erken teşhis edip kısa sürede bir veteriner ile iletişime geçmek olacaktır. Acil müdahale gerektirebilecek bu tarz durumlarda dışkıdaki kanın kediler için normalden biraz daha fazla olduğuna şahitlik edebilirsiniz.

    Bağırsak Hastalıkları ve Rektal Problemler

    Kedilerde ishal ve kabız gibi rektal yollardaki rahatsızlıklar bağırsakları zorlayarak kanamaya neden olabilirler. Kedinizin sağlıklı beslenmesini ve düzenli hareket etmesini sağlayarak bu sorunları ortadan kaldırmayı deneyebilirsiniz. Kedi ishali nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir diye merak ediyorsanız daha öncesinde kedilerin ishal ve kabız sorunlarının tedavisi için anlaşılır ve çözüm odaklı bir içerik yayınlamıştık.

    Kedi Dışkısında Kan Olması Ne Anlama Gelir?

    Kedi dışkısında kan olması tek bir anlama gelecek kadar basit ve gözden kaçabilecek bir rahatsızlık değildir. Eğer yukarıda bahsettiğimiz nedenlerin bir tanesi sebebiyle kedinizin dışkısında kan gözlemlediyseniz anlamanız gerekenler gözünüzü korkutabilir. Neden kedinizin dışkısında kan olduğunu anlatmaya çalıştığımız nedenlerden faydalanacak olursak, kedi dışkısında kan olması;

    • Kedinizin beslenme alışkanlıkların yanlış olduğu,
    • Kedinizin zararlı şeyler yediği,
    • Minik dostunuzda bağırsak problemleri olduğu,
    • İç parazit aşılarının takvimini geçirdiğinize,
    • Ve kedilerinizin iç organlarında sorun olduğu anlamına gelmektedir.

    Kedilerin kanlı tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri çoğunlukla kedi sahiplerini korkutur fakat listemizden de anlaşılabileceği gibi doğru teşhis ve korumayla kolaylıkla engellenebilecek bu kötü durum her zaman kötü anlama gelmemektedir. Çok basit nedenlerle de karşılaşabileceğiniz kanlı ihtiyaç durumlarının süreklilik arz etmesi asıl tehlikeli olandır.

    Kedi dışkısında kan olması nedeniyle bir uzmandan fikir almaya gittiğiniz dışkıdaki kanın ne anlama geldiğini anlamanız için sizden yanınızda dışkıyı getirmeniz istenebilir. Kedilerin dışkıları kontrol edilerek, testlere tabi tutularak kanın ne anlama geldiği kolaylıkla anlaşılabilir. Özellikle kanın parazit kaynaklı olup olmadığı bu testlerle kolaylıkla anlaşılabilir.

    Kedimin Dışkısında Kan Var Ne Yapmalıyım?

    Kedi Dışkısında Kan Olmasının Nedenleri

    Kedi dışkısında kan olması durumunda ne yapmanız gerektiği hakkında fikir vermeye başlamadan önce ne yapmamanız gerektiğini kolaylıkla söyleyebiliriz. Öncelikle gereksiz panik ve korkuya kapılmamalı, olabildiğince sanki bir şekilde kedinizin dışkısını takip etmeye devam etmelisiniz. Kendinizi suçlamayı da bir kenara bırakmalısınız çünkü kanı fark edecek kadar dikkatliyseniz tedavi için geç kalmamışsınız demektir.

    • İlk kan görülmesinden sonra dışkıyı düzenli olarak takip etmelisiniz.
    • Kedi dışkısında kan olması hakkında doğru araştırma yapmalısınız.
    • Beslenme konusunda farklılıklara gitmeli, doğru ürünü bulmalısınız.
    • Süreklilik görünen durumlarda en kısa sürede uzman yardımı almalısınız.
    • Kedinizin yemeği dışında düzenli yaladığı kimyasal içerikleri ürünleri ortadan kaldırmalısınız.

    Kedimin dışkısında kan var diye endişeleniyorsanız ve daha önce karşılaşmadığınız bir durumun tam ortasındaysanız yapmanız gereken en önemli şey veteriner hekim tarafından yardım almak olacaktır. Gerçekten çok basit sebeplerden kaynaklansa bile kedi dışkısında kan olması durumunu tecrübeli ellere bırakmak en mantıklı ve en kolay yöntem olacaktır.

    Kedilerin Dışkısındaki Kan Önlenebilir Mi?

    Şimdiye kadar tüm yazımızda kedinizin dışkısında kan görmeniz durumunda yapabileceklerinizi, neden kaynaklanabileceğini, nasıl ortadan kaldırılabileceğinizi ve durumu fark etmek için nasıl takipler yapmanız gerektiğini anlatmaya çalıştık. Önemli olan tüm bunları bilmek ve uygulamaya geçmeden önce dışkıda kan olmasını önlemek diye düşünen kahraman hayvan severler arasındaysanız sizin için hayat kurtaran bazı önerilerimiz olacak.

    Kedi dışkısındaki kan doğrudan bir iç organdaki kanamayla alakalıysa kanlı dışkıyı önlemenin kedi sahibi açısından pek yolu yoktur. Çünkü kediler düşme, çarpma gibi istenmeyen durumlarda iç kanama yaşayabilirler. Diğer nedenlerin ise neredeyse tamamı önlenebilir durumdadır. Kedinizin beslenmesine dikkat ederek, evde zehirli ürünler bulundurmayarak, düzenli veteriner kontrolüne giderek kedi kakasındaki kanı önleyebilirsiniz.

    Pet_Paw 11687 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor