Japon Balığı Ne Kadar Yaşar?

Japon Balığı Ne Kadar Yaşar?

Japon balıklarının kaç yıl yaşadığına dair pek çok farklı bilgi bulunmaktadır. Japon balıklarının yaşam süreleri onların mevcut yaşam standartlarına ve bakım koşullarına göre pek çok değişiklik göstermektedir. Evinde fanusta ya da akvaryumda Japon balığını besleyen çoğu hayvan severin en çok merak ettiği soruların başında gelen Japon balığı ne kadar yaşar gelmektedir. Yazımızda evcil Japon balığı türlerinin ortalama yaşam süreleri ve daha uzun ömürlü olmaları için yapılması gerekenleri detayları ile birlikte paylaşacağız.

İçindekiler

    Japon Balığı Ne Kadar Yaşar?

    Japon balıklarının yaşam süreleri kimi zaman oldukça uzun olabilmektedir. Genellikle 5 ya da 10 yıl arasında yaşadıkları görülmüştür. Buna bağlı olarak iyi bir şekilde beslendikleri ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri zaman bu süreç oldukça uzayabilir. Yaşam koşulları kötü olan Japon balığının bir kaç gün ya da hafta içerisinde öldüğü de görülmüştür. Balığınızın yaşamasının genellikle size bağlı olduğunu unutmamalısınız.

    Dünya üzerinde bir Japon balığının 43 yaşına kadar yaşadığı da görülmüştür.  Buna dair yapılan araştırmalar ve rekorlar kitabı kayıtlarına dahi giren Tish adlı Japon balığı uzun ömürlü bir yaşam sürmesi sebebi ile bilinmektedir.

    Japon Balığının Ölme Sebepleri Nelerdir?

    Japon balıklarının erken ölümüne sebep olan en önemli faktör ise yaşadıkları fanus ya da akvaryum kaynaklıdır. Ortalama bir Japon balığının her biri yaklaşık 15-20 litre suya ihtiyaç duymaktadır. Sizlere örnek vermemiz gerekecek ise eğer bir akvaryum içerisinde 3 adet Japon balığınız var ise ortalama 60 litre su içermesi gerekir. Akvaryumunuzun kapasitesi yetersiz geliyorsa bunu en kısa sürede değiştirmeli ve daha hacimli, büyük bir akvaryuma geçmelisiniz.

    Akvaryum içerisinde suyun yeterli olduğundan emin olduktan sonra mevcut suyun kalitesi ve rutin bir şekilde düzenli temizlenmesi gerekir. Gerek Japon balıklarına verdiğiniz yemler gerekse hayvan dışkıları sebebi ile su sürekli kirlenecek ve yeni suyun ilave edilmesi gerekecektir. Mevcut akvaryum suyunun yarısı kadar temiz su ilave edilmesi haftalık olarak yeterli kabul edilebilir. Aksi halde balığınız sağlıksız bir ortamda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalacağı için erken bir şekilde hayatının sonlanması kaçınılmazdır.

    Japon balıklarına piyasada satılan yemler içerisinde içeriği en temiz ve sağlıklı yemler tercih edilmelidir. Ortalama günde 1 ya da 2 kez beslenmeli ve fazla yem vermekten kesinlikle kaçınılmalıdır. Fazla yem verildiği durumda Japon balıklarının doyma hissi olmadığı için tüketerek onların ölümüne sebep olabilir.

    Japon Balıklarının Uzun Yaşaması İçin Yapılması Gerekenler

    Japon balığının uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşamı olmasının sizlere bağlı olduğundan yazımızda bahsetmiştik. Şimdi ise maddeler halinde yapılması gerekenleri sıralayacağız.

    • Japon balığını onlar için yetersiz olan küçük fanus ya da akvaryumda yetiştirmeyin. Hatta fanusu mümkün olduğu kadar tercih etmemelisiniz. Hem alan olarak küçük hem de suyun temizlenmesi için gerekli filtrelerin olmaması sebebi ile Japon balığının yaşamını oldukça zorlaştıracaktır. İçerisinde su ve hava filtresi olan, çeşitli bitki ve yosunlarla donatılmış geniş akvaryumlar tercih edilmelidir.
    • Japon balıkları her yıl olmak üzere tüm yaşam süreleri boyunca büyümektedir. Japon balığınız büyükçe akvaryum boyutunu buna bağlı olarak değiştirmenizi öneririz.
    • Akvaryum içerisinde çok fazla balık çeşitleri olmamasına dikkat etmelisiniz. Mümkün olduğu kadar Japon balığı olan bir akvaryumda diğer balık çeşitlerini sınırlı bir sayıda tutmanız gerekir.
    • Balığınız için verdiğiniz yemlerin kalitesine çok dikkat etmelisiniz. İçeriğinden emin olmadığınız kalitesiz ve ucuz yemler kesinlikle tercih edilmemeli.
    • Akvaryumun temizliği bu süreçte oldukça önemlidir. Kirli bir akvaryum hem balığınızın sağlığını tehdit edecek hem de onların strese girmesine sebep olacaktır.
    • Akvaryum içerisinde bulunan suyun kalitesi ve ısısı da oldukça önemlidir. Su ısısını kontrol altına alabilmek için termostatlı bir ısıtıcıyı muhakkak edinmelisiniz. Ayrıca su eklerken eklenen taze suyun ısısının da akvaryum içerisinde ki sıcaklık ile eşdeğer olmasına özen gösterilmelidir.
    • Akvaryum içerisinde kesinlikle klorlu su eklenmemelidir. Klor Japon balığının sağlığını olumsuz etkileyeceği için mümkünse dinlendirilmiş ve temiz bir içme suyu tercih edilebilir.

    Tüm bu süreçlere dikkat etmenize rağmen balığınızda gözle görülür ve sağlıksız bir durum gördüyseniz muhakkak uzman bir veteriner hekimden destek almanız gerekmektedir.

    Pet_Paw 5272 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor