Göçmen kuşlar, belirli mevsimlerde bir bölgeden diğerine göç ederler. Bu nedenle hangi kuşlar göç eder oldukça merak konusudur. Çünkü tüm kuşlar göç etmeyi tercih etmez ve hayatları boyunca hep aynı bölgede yaşarlar.
Başınızı gök yüzüne kaldırdığınızda onlarca kuşun bir arada aynı yönde uçtuğunu görebilirsiniz. Kuşlar bir düzen tutmuş ve hedeflerine ulaşmak için hızlı hızlı kanat çarpıyorlardır. Görmüş olduğunuz bu kuşlar göçmen kuşlardır. Göçmen kuşlar, göç esnasında aynı türden oluşan büyük kafileler olarak hareket ederler.
Hangi Kuşlar Göç Eder ve İsimleri Nelerdir?
Her yıl ortalama olarak 50 milyar kuş bir kıtadan diğerine göç eder. Göç rotası olarak Avrupa-Afrika, Asya-Afrika gibi birbirinden farklı yerler tercih edilir. Kuşların göç etmesinin temel sebebi havaların soğumasıdır. Havaların soğumasıyla birlikte kuşların tüketeceği meyve gibi besinlerin oranı da oldukça azalır. Tüm bu sebeplerden dolayı kuşlar canları pahasına olsa bile kuzeyden güneye göç ederler.
Hangi kuşlar göç eder sorusuna yanıt olarak yüzlerce kuş ırkı sayılabilir. Göç ettiği bilinen popüler kuş ırkları isimleri şöyledir:
- Kırlangıç
- Leylek
- İspinoz
- Arı kuşları
- Kartal
- Atmaca
- Yelkovan kuşları
- Turna
- Ardıç kuşu
- Sığırcık
- Pelikan
- Bülbül
Göçmen kuşlar, göç mevsimi yaklaşırken belli bir süre hazırlık yaparlar. Göç esnasında ihtiyaç duyacakları besini vücutlarına yağ olarak depolarlar. Çünkü göç etmek çok fazla enerji yaktıran bir eylemdir. Her kuş türü kendi fiziksel özelliğine göre gereken enerjiyi depolar. İri yapılı olan kuşlar çok fazla yağ depolayamadıkları için göç için termal adı verilen hava kitlelerini kullanırlar.
Bazı kuşlar gündüz göç ederken bazıları gece göç etmeyi tercih eder. Gece göç eden kuşların sebebi sıcak havadır. Sıcak havadan etkilenmemek için gece serinliğinden uçmayı tercih ederler. Gündüz göç eden kuşlar da böcek benzeri canlıları avlayabilmek için bu zaman diliminde göç etmeyi tercih eder.
Göçmen Kuşlar Ne Zaman Gelir?
Göçmen kuşlar yılda iki kez kuzey ve güney yarım küre arasında göç ederler. Kuşların göçe gidiş zamanı üreme zamanlarıyla bağlantılıdır. Kuzey yarımkürede havalar sonbahar mevsiminde soğuduğu için kuzeyde bulunan kuşlar sonbaharda güneye göçmek için yola çıkarlar. Göç etmezlerse hava koşullarının sertleşmesi ve besin rekabetinin artması sebebiyle yaşamlarını sürdüremiyorlar. İlkbahar aylarında ise kuşlar güneyden kuzeye doğru göç ederler. Bunun sebebi kuzeyde ilkbahardan yaza geçilecekken güneyde kışın yaklaşmış olmasıdır.