Atlar Nasıl uyur hiç şahit oldunuz mu? Gerçekten hepimizin çok sevdiği atların gündelik yaşamları her zaman ilgi uyandırmıştır. Açıkçası mevcut uyku düzenleri ve alışkanlıkları bizlerden epey farklıdır. Bizler genel olarak günümüzün 3’de 1!ini uyuyarak geçirsek de atlarda ise çok kez ve kısa uykular şeklinde gerçekleşmektedir. Günün belli bir saatinde uyuduğu net olarak görülemez ve atların yaşları, cinsleri arasında da uyku alışkanlıkları değişkenlik göstermektedir.
Atlar Ne Kadar Uyur?
Eğer yetişkin bir ata sahipsek ortalama günde 3-4 saat uyuduğunu gözlemleyebiliriz. Ancak daha önce ifade ettiğimiz gibi atlar kısa kısa uykular halinde bu süreci tamamlar ve tam olarak kaç saat uyuduğunu bilmek, hesaplamak oldukça güçtür. Uykunun süresi, derin uyku olup olmadığı mevcut hava koşullarına, atımızın cinsine, yaşına göre de değişiklik gösterebilir. Eğer genç yaşta bir atımız var ise uyku süreleri 1’er 2’şer dakikalar halinde ve sayısı oldukça fazladır. Tam aksine genç atların yetişkin ve yaşlı atlara kıyasla çok daha sık ve fazla uyuduğu görülmektedir.
Atlar Ayakta Uyur mu?
Atların genel olarak ne kadar sürelerde ve ne sıklıkta uyuduğundan bahsetmiştik. Gününün çoğunluğunu ayakta geçiren atların ayakta uyuyup uyumadığı da oldukça merak edilen bir konudur. Genellikle atlar ayakta uyur ve bu bilgi doğrudur. Eğer ayakta uyuyor ise ağırlığını vücudunda ayak ve bacaklarına doğru verecektir ancak diğer bacağını havada tutarak sürekli ayak değiştirir ve dinlendirir bir pozisyon alır.
Atımız ayakta uyuduğu bu süreçte eğer ki derin bir uykuya dalmış ise başını öne doğru eğdiğini ve dudaklarını büzdüğünü görebiliriz.
Atlar Nasıl Uyur?
Atların en sevdiği uyuma şekli güneş altında yatmaktır. Özellikle bahar ayları geldiğinde pek çok atın bir arada çimenlere serilmiş bir şekilde yattığını ve çok keyifli bir şekilde uyuduğunu görebiliriz. Eğer hava soğuk ve kar yağışlı ise yatarak uyumayı genellikle tercih etmeyeceklerdir. Bu dönemlerde uyku süreçlerini atlar ayakta uyuyarak geçirirler. Özellikle atları uyurken gördüğümüzde kesinlikle rahatsız etmemelisiniz. Derin uykuya dalmış ise onun ani uyanmasına ve tepki göstermesine sebep olabilir. Eğer atımız kendini güvende hissediyorsa uykusu daha verimli olacaktır.