Balık, insanoğlunun birlikte uzun zamandır yaşadığı evci hayvanlar arasındadır. Sessizlikleri ve ortama uyum sağlamaları ile insanlarla yaşamaya devam etmektedirler. Bu kadar çok sevilmelerinin nedenlerinin başında huzuru ve mutluluğu temsil etmeleri de gelmektedir. Sakin, hoşnut tavırları ile onları izlemenin keyfini ancak balıklarla yaşayanlar bilebilir. Çaprazlama ile üreyebildikleri için yüzbinlerce balık cinsi olduğu bilinmektedir.
Akvaryum balıkları dış görünüşleriyle, hareket ve davranışlarıyla bilimsel olarak da genetik akrabalıklarına göre farklı cinslere ayrılmaktadır. Solungaçlarıyla solunum yapmakta olan bu güzel canlıların farklı türlere ayrılmaları rengarenk akvaryumlara sahip olmamızı kolaylaştırmıştır. Akvaryum balıkları sayfamızı ziyaret ederek en çok tercih edilen, en çok sevilen akvaryum balıkları hakkında detayı bilgi sahibi olabilirsiniz.
İnsanların birlikte yaşamaktan en çok keyif aldığı canlıların arasında gelen yüzgeçli dostlarımız balıklar hakkında bilinmesi gerekenlerle, doğru bilinen yanlışlarla ve kafanıza takılan sorularla karşınızdayız. Neredeyse her insanın hayatının bir döneminde hayal ettiği özelliğe sahip olan bu güzel canlılar yüzme, su altına nefes alma yetileriyle huzurun sembolü olarak zihnimize kazınmışlardır.
Onlar gibi yüzebilmeniz konusunda sizlere yardım edebilmemiz ne yazık ki mümkün değil ama onları tanımanız, onların neler hissettiğini anlayabilmeniz için elimizden geleni yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Gelin, hep birlikte balıklar hakkında bilgi edinmeye başlayalım. Onlar sadece su altında oldukları için edebiyatta, mitlerde, tüm dillerde kendilerine yer bulmadılar sonuçta.
Uzaktan bakarak balıkları tanımanın ne kadar zor olacağını tahmin edebilirsiniz sonuçta bu güzel yüzgeçli canlıların çok büyük bir bölümü yüzebiliyor ve onları tanımak, özelliklerini öğrenmek gerçekten zor olabiliyor. Balık özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için, daha doğru bilgiye ulaşmak için iki farklı başlık altında balıkları inceleyeceğiz.
Listemizde de görebileceğiniz gibi balıkları tanımanızı kolaylaştırmak için onları dış görünüş ve karakteristik özellik olmak üzere iki farklı başlık altında inceleyeceğiz. Balıkların ayırt etmenizin artık çok daha kolay olacağı başlıklarımıza geçmeden önce bu güzel yüzgeçli canlıları sadece bilimsel başlıklar altında tanımanın mümkün olmadığını da bilmenizi isteriz, onları tanımanız gerekiyor.
Balıkların neredeyse tamamının zamanla insanlarla anlaşabilecek kadar sosyal olduğunu söyleyebiliriz. İçgüdüsel olarak kendilerinden büyük canlılardan kaçmaya odaklı olmalarına rağmen insanlarla uzun süren bağları sayesinde artık bizlere karşı olan korkularından arınmaya başladılar. Bu süreçte balıklar oldukça duygusal, dışarıya dönük, sosyal canlılardır. Yavrularıyla olan ilişkileri ve hayata tutunuşları da araştırmaya, öğrenmeye değer niteliktedir.
Balıkları diğer hayvanlardan ayıran en önemli özelliklerinin arasında uzun süreler yüzmeler geldiğini söylemiştik ama her balığın aynı ölçüde yüzdüğünü söyleyemeyiz. Balıkların bazı cinslerinin suyun dışarısına çıkabiliyor olmasıyla, bazılarının adeta susuz yaşayabiliyor olmasıyla insanlar için huzurun, bir başka dostun habercisidir. Yüzgeçlerinin ve kuyruklarının haricinde sahip oldukları omurga ve pullar harika bir renk cümbüşünü karşımıza çıkartıyor.
İnsanların balıkları tanımasının, anlamasının bir diğer yolu da balıkları farklı başlıklar altında incelemektir. Ancak bu şekilde birlikte yaşamaya alıştığımız yüzen dostlarımız hakkında çok daha isabetli sonuçlar elde edebilir ve onları tanımaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Balık çeşitlerini sadece bilimsel olarak değil, halk arasında tanındıkları alanlara göre de maddeler halinde ayırdık.
İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi vahşi balık çeşitleri biz insanlar ile birlikte yaşamaya alışmamış, vahşi doğada kendi başına yaşayan, büyük ölçüde avlanarak beslenen balıklardır. Evcil olanlar ise çok büyük bölümü doğal yaşamda kendilerine zor yer bulan, genelde insanlarla birlikte hayatta kalmaya alışmış daha evcimen balıklardır. Tanıdığınız balıkların dışında tahmin etmediğiniz kadar çok çeşitte olduklarını listemizde görebilirsiniz.
Balıklar ve insanlar arasındaki bağın sadece balıklarla yaşamak olmadığı bazı insanlar için çok şaşırtıcı olabiliyor ama balıkların insanlar için önemi sanıldığından çok çok daha farklıdır. İnsanlar yüzyıllar önce balıkların hareketlerinden, göç etmelerinden mevsimleri, ayları anlayabilirken bazı avlanmaya müsait balıklarla da beslenme sorunlarını çözmüşlerdir.
İnsanlar yerleşik hayata geçtiklerinden itibaren balıklarla derin bağlar kurmakla kalmayıp, hayatlarını balıklarla birleştirmeye de başladılar. Evde bakılabilecek, avlanmada işe yarayacak, fal bakılacak, sağlık sektöründe kullanılacak balıkları beslemeye başlayarak balık ve insan ilişkisini oldukça ileriye taşıdılar.
İnsanların balıklarla yaşama amaçları hakkında birkaç farklı neden saymaya çalışmıştık. Yukarıdaki başlığımızdan da kolayca anlayabileceğiniz gibi insanlar ve balıklar arasındaki ilişkinin büyük bir kısmı karşılıklı faydadan kaynaklanmaktadır. Fakat günümüzde balıkların sadece maddi fayda için beslenmediğini çok daha büyük amaçlara hizmet ettiklerini kolaylıkla söyleyebiliriz.
Artık balıklarla olan ilişkimizin genelinde manevi faydanın daha büyük önemi olduğunu görebiliyoruz. Onların üye olduğu evlerde, bizlere arkadaş oldukları ortamlarda yaşamaya öylesine alıştık ki balıkların güzel yüzüşleri duymadan bir hayat geçirmek bazı insanlar için çok zor olabiliyor. Balık beslemenin belki de en güzel tarafı onların sessiz birer dost olmalarıdır.
Balık beslenmesi sırasında nelerle karşılaşabileceğinizi bilmek hayatınızı çok daha kolaylaştıracaktır. Karşınıza çıkabilecek sorunları önceden tahmin etmek, sorun çözmeye hazır olmak sadece sizin için değil besleyeceğiniz balık için de oldukça önemlidir. Öyleyse, balıkların ihtiyaçlarına göz atabileceğiniz, konu hakkında bilgi alacağınız listemize geçelim.
Listemizde görebileceğiniz gibi balıkların maddi olarak insanlardan çok büyük beklentileri yoktur. Sadece hayatta kalmak için beslenme ve barınma ihtiyacını bizlerden beklerken genel olarak manevi destek aramaktadırlar. Balıklarla olan ilişkimizin karşılıklı olarak maddiyata değil maneviyata sahip olmasını böyle açıklayabiliriz.