Aslanbaş tavşanları sevimli görüntüsü ve sevecen tarzları ile ailemizin vazgeçilmez bir üyesi olmuştur. Bir tavşan sever olarak, en sevdiğim türlerden biri olan Aslanbaş tavşanının özelliklerini sizler için derledim. Daha yakından bakalım bu sevimli dostlarımızın yaşamlarına.
Aslanbaş tavşanları ilk olarak birkaç tavşan türünün çiftleşmesi ile Belçika da ortaya çıktıkları bilinmektedir. Aslanbaş tavşanının en ayırt edici özelliği başlarının çevresinde sahip oldukları yelelerini olmasıdır. Bu sebeple aslana benzetilen bu sevimli dostlarımız isimlerini de bu şekilde kazanmıştırlar. Aslanbaş tavşanlarının tüyleri uzun ve yumuşaktır. Günde 2-3 kez taranmaya ihtiyaç duyarlar. Tüy dökme mevsimlerinde çok fazla tüy döktükleri bilinir.
Aslanbaş tavşanları tek bir renkle sabit değildir. Kendi içlerinde farklı sınıflara ayrılmaktadır. Kimi Aslanbaş tavşanı büyük olurken, kimisi ise daha küçük oluşları ile bilinmektedir. Uzun arka ayaklara ve küçük dik kulaklara sahiptirler. İşitme konusunda birçok tavşan dan daha iyi oldukları bilinmektedir. Aslanbaş tavşanları ilgili iyi bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Diş ağrıları gibi problemlere uğraştıkları bilinmektedir. Bu sebeple Aslanbaş tavşanı temizliğine dikkat edilmelidir. Dişlerini temiz tuttuğunuz takdirde ağrı gibi sorunlarla karşılaşmazlar.
Aslanbaş tavşanı ilgi görmeye bayılan bir türdür. Oyuncu yapıları ve sevecen tavırları ile insanların göz bebeği olmuşlardır. Zaman zaman çekingen ve hırçın oldukları da görülmüştür. Bu durum kendilerini güvende hissetmediklerin de ortaya çıkmaktadır. Aslanbaş tavşanının güvende hissettikleri yaşam ortamı sunulması durumunda etrafta koşuşturmaktan ve kendilerine sevdirmekten geri durmazlar. Aslanbaş tavşanı özellikleri genel olarak bu şekildedir.
Aslanbaş tavşanı diğer tavşan türlerine oranla daha hassastırlar. İyi bakılmadıkları takdirde çabuk hasta olabilirler. Aslanbaş tavşanının ortalama yaşam ömrü en az 7 en faz 10 yıl olarak bilinmektedir. Fakat bazı Aslanbaş tavşan cinsleri 12 yıla kadar da yaşadıkları görülmüştür. Aslanbaş tavşanı ne kadar yaşar diye sorduğumuzda, onların yaşam ömürlerini artırmak da azaltmak da onlara bakan sahiplerinin sorumluluğundadır.
Aslanbaş tavşanının ortalama ağırlığı 1.5 ile 2 kilogram arasında değişim göstermektedir. Boyları 15 cm ile 20 cm arasında olur. Yavru bir Aslanbaş tavşanı 5-7 cm arasında doğup ergenliğe geldiğinde ise 14 cm uzunluğuna ulaşır. Olgun bir Aslanbaş tavşanı ortalama 17 cm boyutunda olduğu gözlenmiştir. Bu durum kendi aralarında türlerine göre değişim göstermektedir. Aslanbaş tavşanı ne kadar büyür sorusunun cevabı bu şekilde olmaktadır.
Aslanbaş tavşanı kontrolü bir beslenme düzenine ihtiyaç duyarlar. Bunun sebebi ise Aslanbaş tavşanı özelliklerin de bahsettiğim gibi diş sorunlarıdır. Eğer çok fazla meyve veya sebze tüketirlerse diş ağrıları ile uğraşırlar. Otçul olan Aslanbaş tavşanları marul ve pazı gibi sebzeleri tüketmeye bayılırlar. Bunların dışında maydanoz, salatalık, enginar yaprakları ve dereotu gibi yiyecekleri de tüketmektedirler.
Muz, havuç, elma ve armut gibi tatlı yiyecekleri günde yarım olarak verilebilir. Fazlası Aslanbaş tavşanları için zararlı olduğu bilinmektedir. Aslanbaş tavşanı iyi bir beslenme düzeni ile daha sağlıklı ve hareketli olmaktadır. Aslanbaş tavşanı ne yer diye sorduğumuzda bu sorunun cevabı da bu şekilde olmaktadır.