Dünyada birçok çeşit tavşan türü bulunmaktadır. Bu türlerden bir tanesinin ismi de Angora tavşanı olarak geçmektedir. Angora tavşanları sevimli yüzleri ve yumuşacık kabarık tüyleri ile oldukça dikkat çekicidirler. Hiç bu sevimli dostumuz Angora tavşanının özelliklerini merak ettiniz mi? Hadi birlikte bu sevimli dostlarımız ne yer, ne zaman çiftleşir, kaç yavru doğurur ve yünleri nasıl elde edilir bakalım.
Angora tavşanları ilk 16. Yüzyılın başlarında Türkiye de görülmüştürler. Melezleme yoluyla üretilen, Angora tavşanları kaliteli, uzun ve kabarık tüyleri sayesinde ticari değerleri oldukça yüksektir. Cana yakınlıkları ile bilinen Angora tavşanları, insanlarla iyi anlaşmaktadır. Angora tavşanı özelikleri nelerdir diye sorduğumuzda sizler için bilinen özelliklerini aşağıda listeledim.
Yukarıda saydığımız Angora tavşanları özellikleri genel bilinen özelliklerinden oluşmaktadır. Temiz ortamda yaşamaya ihtiyaç duyarlar. Sürekli gezmek istedikleri için kapalı alanlarda tutulmaktan hoşlanmazlar ve sürekli kapalı alanda tutulmak Angora tavşanlarını hırçınlaştırabilir. Sürekli ilgi bekleyen bu sevimli dostlarımız, iyi bakılmadıkları takdirde hasta olabilirler.
Angora tavşanları ne kadar yaşar diye sorduğumuzda, bu durum yaşadıkları koşullara göre değişim göstermektedir. Angora tavşanları yaşamı ortalama en az 7 en fazla 10 yıl olarak bilinmektedir. Sağlıklı beslenen ve kaliteli bakılan bir Angora tavşanı, 10 yıldan daha fazla da yaşadığı görülmüştür. Yaşam sürelerini uzatmak, onlara kaliteli yaşam sunmanızla doğru orantılı olduğunu unutmayın. Her canlı iyi bir yaşamı hak eder.
Angora tavşanları diğer tavşan türleri gibi yeşillik ile beslenmektedir. En çok yemeyi tercih ettiği yeşillikler, maydanoz, dereotu, marul, salatalık, yonca ve bazı çiçek türleri olarak bilinmektedir. Angora tavşanları sadece yeşillikle değil aynı zamanda meyve yemeyi de çok sevmektedirler. En çok sevdikleri meyveler arasında havuç, elma ve armut bulunmaktadır. Fakat bu meyveler günde yarım olarak bir kez verilmesi sağlıkları açısından çok önemlidir. Yiyecekleri sade olarak verilmemelidir. Yanlarında mutlaka takviye gıda olarak, kolay sindirilebilen kuru saman bulunmalıdır. Angora tavşanı ne yer sorusunun cevabı bu şekildedir.
Angora tavşanı ne zamana çiftleşir diye sorduğumuzda, bu sorunun cevabı olarak yeterli olgunluğa eriştiklerinde çiftleştirilebilirler. Angora tavşanları doğduktan 3 ila 4 ay sonra erişkinliğe girdikleri bilinmektedir. Fakat doğru çiftleştirme süresi uzmanlar tarafından 7. Ay olarak bilinir. Bu süre dişilerde 6 aya kadar düşmektedir. Dişi Angora tavşanları, erkek Angora tavşanlarından daha çabuk olgunlaşmaktadır. Angora tavşanları yılın her mevsiminde çiftleştirile bilirler. Uzmanlar en sağlıklı çiftleşme ayı olarak ocak ayını tavsiye etmektedir.
Angora tavşanları yeterli olgunluğa geldiklerinde çiftleştirilir. Angora tavşanlarının gebelik süreci 30 gün yani 1 ay olarak bilinmektedir. Bu süre bazı Angora tavşanı cinslerinde 25 gün olarak da gözlemlenmiştir. Sağlıklı bir dişi Angora tavşanı ortalama en az 5 en fazla 7 yavru doğurmaktadır. Bu sayı cinslerine göre azala da bilir. Angora tavşanı kaç tane doğurur sorusunun cevabı net olarak 6 olduğu söylenebilir.
Angora tavşanları kaliteli ve uzun tüyleri ile bilinmektedirler. Angora tavşanlarının yünlerinin ticari değeri oldukça yüksektir ve özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Günde en az 3 kez yünlerinin taranması tavsiye edilir. Temiz ortamlar da bulunmaları ve sürekli temiz tutulmaları gerekmektedir.
Angora tavşanı yavrusu yaklaşık 6 aylık olduğunda yününün uzunluğu ve kalitesi istenilen ölçüye ulaşır. Angora tavşanı yünü makas, elektrikli veya el kırkma aletleri ile yapılan kesim yöntemi ile elde edilmektedir. Bazen de yolma yöntemi ile elde edilmektedir. Fakat bu işlem çok zararlı olduğu ve Angora tavşanının canını yaktığı için yasaklanmıştır. Angora tavşan yünü bu şekilde elde edilmektedir.
Angora tavşanları oldukça ilgi isteyen bir tavşan türüdür. Bakımları ve beslenmeleri kontrolü olması gerekmektedir. Eğer bu sevimli dostlarımızdan birini sahiplenmek, ona güzel bir yuva sunmak istiyorsanız bu link üzerinden bu isteğinize kavuşabilirsiniz. Birçok Angora tavşan dostumuz sahiplenilmeyi beklemektedir.