Akvaryumların olmazsa olmazları listesinde her zaman zirvede olan çöpçü balığı bakımı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen balık severler için güzel bir içerik hazırladık. İçeriğimizi okuduğunuzda çöpçü balığımı bakımı, balığın hikayesi, özellikleri ve karakteri hakkında eşsiz bilgiler edineceksiniz. Daha fazla lafı uzatmadan akvaryumlarınızın anne ruhlu minik dostuna geçelim.
Anne ruhlu olarak tanımladığımız, adının hakkını verecek şekilde akvaryumda oluşan çöpleri temizlemekle görevli balığımızın kökeni çoğu akvaryum balıklarının da olduğu gibi Güney Amerika’ya dayanmaktadır. Latince adı Corydoras Paleatus olan bu güzel canlıya aynı zamanda bilimsel olarak Benekli Çöpçü Balığı da denmektedir. Cllichthyidae ailesinin bir üyesidirler.
Akvaryumlarda karma bir hayat yaşamaya oldukça elverişli olduğu her akvaryum sahibinin sevgisini kazanmayı başaran çöpçü balıkları bakım yönünden de oldukça sahiplerini sevindirecek cinstendir. Tabanda biriken yem artıklarını temizleyerek ham yemlerin bozulup diğer balıkları hasta etmesini engellerler hem de akvaryumun temizliğini sağlarlar.
Çöpçü balığının özellikleri hakkında konuşurken tabi ki ilk olarak yukarıda da değindiğimiz gibi yem artıklarından beslenmesi ve ekolojiye büyük destek vermesinden bahsetmeliyiz. Fakat çöpçü balığı bakımı sırasında bilmeniz gereken tek özellik kesinlikle bu değildir. Çöpçü balıkları genelde sürü halinde yaşamaya alışmış canlılardır.
Dışarıya karşı oldukça zararsız canlılar oldukları için her türlü balıkla yaşamaya hazırdırlar fakat bu canlıların bu barışçıl özelliklerinin yanında etçil olarak da beslenebildiklerini unutmamak gerekir. Vücutlarında bulunan dikenlerden dolayı ele alınması pek önerilmemektedir. Diğer balıklara nazaran çok daha az hastalanmalarını da güçlü bağışıklık sistemlerine borçludurlar.
Genelde 3-6 kişilik gruplar halinde yaşamayı tercih ederler ve oda sıcaklığından daha sıcak sulardan hoşlanırlar. Boyutları çöpçü balığı türlerine göre 25-30mm ile 10-13cm arasında değişiklik göstermektedir. Nispeten uzun ömürlüdürler ve kedi balığı ailesiyle yakından akrabadırlar. Kedi balıklarına benzerlik göstermelerine rağmen gündüz de aktiftirler.
Çöpçü balıklarının istemsizce akvaryumu temizlediği konusunda sizlere bilgi vermeye çalıştık ama aslında doğrudan bir temizleme yapmayan sadece istenmeyen şeyler beslediği için çöpçü adını alan bu mucizevi balıkların türlerini daha yakından tanıyalım. En çok beslenen çöpçü balığı türlerini sizler için liste haline getirdik.
Sizler için sıraladığımız çöpçü balığı türleri arasından biz Petarkadaş ailesinin favorisi Panda Çöpçü Balığıdır. Siz de yorumlar kısmına kendi sevdiğiniz çöpçü balığı türünüzü yazabilir veya bir adım daha öteye giderek akvaryumunuzda beslediğiniz çöpçü balığı için kullanıcı hesabı açabilirsiniz. Çöpçü balığı türleri arasında bir tercih yapmak yerine hepsine de akvaryumunuzda yer ayırabilirsiniz.
Akvaryum alemindeki en dayanıklı hayvanlar arasında olan çöpçü balığının bakımı da diğer balıklara nazaran çok daha kolaydır. Birçok akvaryum özelliğine duyarlı olan, diğer balıklar için hazırladığınız akvaryumlarda bile kolaylıkla yaşamanı sürdürebilen çöpçü balığı bakımı için gereken bazı faktörler vardır. Bu gereksinimleri sizlere tanıtmak için mümkün olduğu kadar kısa ve öz bir liste hazırladık.
Listemizde gördüğünüz çöpçü balığı bakımı gereksinimleri balıkların hayatlarındaki en önemli gereksinimlerdir. Ekstra olarak yaşanabilecek masraflar ve farklı malzemeleri zevk amaçlı oldukları için listemizde karşınıza çıkartmadık. Çöpçü balığının bakımı konusunda ciddi adımlar atmak istiyorsanız listemizdeki başlıkların sorumluluklarını dikkatle yerine getirmelisiniz.