Akvaryum balıkları hakkında konuşulduğunda Beta balıklarının adının geçmemesi mümkün değildir. Canlı hayvan satışı yapılan yerlerde en çok göze batan, görsel olarak haz veren balıklardan olan Beta balıkları hakkında bilmek isteyeceklerinizle sizlerleyiz. Bu güzel balıklar hakkında doğru bilinen yanlışlara, bilinmeyenlere dikkat çekeceğiz.
Halk arasında Kavgacı Siyam Balığı olarak da bilinen Beta Balığının karşılığında bilimsel isim olarak Betta Splendens yazmaktadır. Latince adı Betta Splendens olan Beta balıklarının kökeni Asya’ya dayanmaktadır. Özellikle erkeklerindeki harika yüzgeç ve kuyruk renklerinden, görüntüsünden dolayı göze çarpmaktadırlar.
Asya sularından gelen akrabaları gibi onlar da Osphronemidae famiyasının bir üyesi olarak türlerini devam ettirmektedirler. İlk olarak günümüzden 600 yıl kadar önce Tayland sularında beslenmeye başlanmışlardır ve bu süreçte akvaryumlarında tek erkek olarak yaşamalarına büyük özen gösterildiği için gücü temsil ederler.
Akvaryumlarda kendilerine yer bulduklarını düşünecek olursak çok büyük olmadıklarını anlayabiliriz. Beta balıkları 5-6 cm uzunluğunda olgunluklarına ulaşırlar bu uzunluğa erkeklerin gösterişli kuyrukları dahil değildir. Düzenli besleme sonunca 6 santimetreye kadar uzadığı da bilinen Beta balıklarının harika dış görünüşleri akvaryum severlerin dikkatini çekmektedirler.
Sığ sularda yaşamaya alışık oldukları için insanlar tarafından yanlış anlaşılmışlardır. Hayatta kalma içgüdüleri en küçük su birikintilerinde bile yaşamalarına neden oldukları için insanlar Beta balıklarını çok küçük hacimli ortamlarda yaşamaya zorlamaktadır. Bunun ne kadar yanlış bir davranış olduğunu tahmin bile edemezsiniz. Küçük su kaplarında Beta balığı beslemek hiç sağlıklı değildir.
Sandığınızdan çok daha akıllı ve farklı olduklarını kolayca söyleyebiliriz. Sığ sularda yaşamaya elverişli olduklarını söylemiştik, bu süreç henüz altı aylıkken oluşan su dışında da nefes almalarına neden olan bir organ sayesinde mümkündür. Yabani Beta balıklarının renkleri daha koyu ve renksizken evcil Beta balıkları oldukça renkli bir görünüşe sahiptirler.
Akvaryumlarında yaşayan diğer soydaşlarından erkek olanlarla ölesiye bir savaşa giren bu güzel canlıların sağlıklı bir soy ağacını çıkartmak gerekecektir. Ancak bu şekilde Betta balıkları arasından hangisinin sizler için ve akvaryumunuz için daha uygun olduğunu anlayabilirsiniz. Birbirinden güzel, akvaryumlarınızda yaşamayı hak eden beta balığı türlerini listeledik.
Diğer balık türleriyle de yaşama olanağı olması rağmen Beta balıklarının bazı türlerinin vahşi olduğunu unutmamalı ve mümkün olduğu kadar kendi ailesiyle yaşamasını sağlamalısınız. Fakat bu süreçte akvaryuma koyduğunuz balıkların cinsiyeti de oldukça önemlidir. Ortamın alfası olmak isteyen bu canlılar başka erkeklerden hoşlanmazlar.
Beta balığı bakımı düşünüldüğü kadar zor değildir. Çok eğlenceli ve değecek olduğundan emin olabilirsiniz ama bazı sorumluluklardan kaçmamanız gerektiğini de unutmamalısınız. Beta balığı bakımının sağlıklı bir şekilde devam etmesi için bilinmesi gereken, uygulanması gereken bazı gereksinimler vardır. Beta balığı bakımı için gerekli olanları sizler için listeledik.
Eğer bu sorumlulukların üstesinden gelebileceğinize eminseniz kesinlikle bir, alanınız müsaitse birden fazla Beta Balığı sahibi olmalısınız. Akvaryum sahiplerinin ilgisini kazanan renkli kuyruklu Betta balıklarıyla huzurlu bir hayatı paylaşmanın yolu bakımını en ideal şekilde yerine getirmektir.